quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 06. 24. kedd
  -  Iván
Makó

Piacra kerülnek a makói diákok terményei és termékei

2014. november 25.


Egy, a megyében több étteremmel, delikátesz bolttal, pékséggel és cukrászdával is rendelkező cég dolgozza fel hamarosan és a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola tankertjében megtermett terményeket. Az étlap egyes ételinél feltüntetik, hogy az alapanyagai egy részét helyi diák állította elő, az étterembe kiteszi a helyi diákok készítette lekvárokat, a delikátesz boltban elkülönítve kínálja majd azokat – tudtuk meg Horváth Zoltántól a galamb igazgatójától.
A Galambnak ugyanis nincsenek élelmiszer feldolgozó gépeit, s nincs lehetőségük, hogy folyamatosan ugyanazt a minőséget szállítsák.

Az szakiskola vezetője már egyeztetett az apátfalvi iskolaigazgatóval és Szekeres Ferenc polgármesterrel arról, hogy, hogy iskolakertet hoznának ott is létre. Ebben a Galambban tanuló, de apátfalvi dísznövénykertészek, technikusok, mutatnák meg a óvodásoknak, általános iskolásoknak, hogyan kell veteményezni gondozni a növényeket, majd betakarítani a termést., de azt is miként kell vezetni  a permetezési naplót.
– Nem várunk a pályázatokra, szeptembertől indulna a tankerti, majd rá egy évre az apátfalvi program. Ha ezeket kidolgoztuk, s látjuk, hogyan működik, akkor támogatásra vagy átvételre szeretnénk benyújtani a szakminisztériumnak – tette hozzá a Galamb igazgatója.
A helyi diák terméke alá szeretnének létrehozni egy helyi szülő alvédjegyet is, azért, hogy bevonják a termelésbe a gyerekek szüleit is, hogy azok megműveljék a jelenleg parlagon heverő kiskerteket. Tervezik, hogy tavasztól a piacon is árulnák a gyerekek ezeket, mégpedig összerakható, ponyvás standjukon, így az iskolai kereskedelmi ismeretek oktatásán szerzett ismereteket a gyakorlatban is elsajátítanák.. A diákok ez utóbbival azonban nem várnak jövő tavaszik, hiszen adventi koszorúkat a jövő héten az iskolában árusítják majd, ahogy tették tavaly is.

A 2010-es jégverés által tönkretett iskolai tankertet több száz gyümölcsfa ültetésével újítják meg és a borszőlő helyett csemegeszőlőt ültetnek bele, mindezzel munkára nevelve a gyerekeket.
A galamb diákjai munkája nyomén egyébként bőséges volt eddig is a kínált lekvárokokból, hiszen a nyári gyakorlatok során főztek már céklás-narancsost sütőtökös-narancsost, de kajszibarack, meggy, cseresznye és körtelekvár. A terményeik köző tartozik pedig a sonkatök és hagyományos magyar tök, most karácsonykor 1000 tő salátát dobnak paicra, és még van, igaz kifutóban a karalábéjukból is.