Átvernek az étteremben? Milyen egy szabályos nyugta?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-alföldi revizorai több olyan éttermet ellenőriztek a közelmúltban, ahol bár volt online kassza, csak nyugtának látszó, régi, pénztárgépi blokkot adtak.
A kapott nyugtát tüzetesebben megnézve a csalás viszonylag egyszerűen leleplezhető. A szabályos pénztárgépi nyugta a vásárlók érdekeit is védi, legfőbb jellemzője egy kilenc karakterből álló úgynevezett AP szám , de az online adatforgalmú pénztárgépek által nyomtatott nyugtán egy öt karaktert tartalmazó NAV Ellenőrző kód is található. Ezeken túl a bizonylatnak sorszámozottnak kell lennie, valamint tartalmaznia kell a kibocsátó adószámát, nevét, címét és a kiállítás keltét, továbbá az adót is tartalmazó ellenértéket. Ha ezek bármelyike hiányzik, a nyugta nem szabályos, a vásárló pedig biztos lehet benne, hogy a vendéglátós őt is megkárosítva teszi zsebre a bevételt – olvasható a hivatal adórazziáiról írt közleményében.
A NAV beszámolójából kiderül a szabályos nyugtakibocsátás elmulasztása egymillió forintos mulasztási bírságot is vonhat maga után.
(Borítókép: illusztráció; forrás: Vásárhely24/Frankó Máté)