Őszi Hetek és Pásztorünnep Vásárhelyen – elkezdődött


Katonai térzenével, majd ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött az Őszi Hetek rendezvényfolyama Vásárhelyen a Kossuth téren. Közben már felállították a sátrakat, pultokat és bódékat a dr. Rapcsák utca teljes sétálórészén. Szombaton reggel pedig már az árusok is kipakolnak.
Pásztorünnep kezdődött ezzel párhuzamosan a Tájháznál. A barantások már délután kezdetén megmutatták játékaikat, a pásztorkutyák pedig kis karámban űzték az ehhez már hozzászokott berbécseket. Közben pásztorénekek szólnak bent fő a pörkölt, de kézműves vásár és bemutató, valamint lakodalmas táncjáték is készül, szombaton pedig dorombtalálkát tartanak.
Szombaton számos koncert vár a sétálóra látogatóra, de megnyitják a XIV. Kezek dicsérete kiállítást is a Fazekasházban. Az Őszi Tárlat hagyományosan vasárnap délben nyitja kapuit.
Az Őszi Vásár szombaton és vasárnap kínál látványosságot és kulináris élvezeteket. Népi iparművészek mutatják be portékáikat és igaz forgatagot rittyentenek majd vásári komédiások, gólyalábasok, zenészek és táncosok, de felvonulnak a környék étkei is. Sajtot, lekvárt kóstolhatunk, de a legjobb magyar borvidékek borait is kortyolgathatjuk.
Ha pedig Vásárhely24 címkés bort szeretne kortyolni, azt is megteheti bárki a Debreczeni-Ferenczi család standjánál.
A Debreczeni-Ferenczi család két birtoka közül a nagyobbik szőlőbirtok az Etyek-Budai Borvidékhez tartozó Csabdi-Vasztély község határában fekszik. Az új ültetvény fele a jövőben tradicionális pezsgő készítéshez ad alapanyagot, a másik része klasszikus, csendes borok termelését szolgálja. A szőlőfajták: Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc és Sárga muskotály.
A másik birtok a a Szekszárdi Borvidékhez tartozó Alsónána külterületén fekszik. Az 5,5 hektáros ültetvény Pinot Noir és Zweigelt fajták mellett Merlot-ból, Cabernet Franc-ból és Cabernet Sauvignon-ból áll. A dombok ölelésében fekvő, a falu fölé magasodó szőlőtábla kiváló, rendkívül kiegyenlített mikroklímája kedvez a testes kékszőlő termesztésének.
Küldetésük a magas minőségű, termés korlátozott alapanyagból, gondos odafigyeléssel előállított kiváló borok készítése.