quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 20. vasárnap
  -  Tivadar
Makó

Hagymafesztiváli forgatag – képekkel

2013. szeptember 07.


Korom András – Makó

Nincs két egyforma termékfélét árusító pavilon sem az idei Hagymafesztiválon, s ezért a látogatók az egyik ámulatból a másikba estek, a kínálat láttán, s a szakma is bemutatkozott.

– Tavaly nem volt ennyi idegen szó sem itt, legalábbis én nem hallottam – fordult meg egy őszes, botos férfi, a román, majd a szerb szavak láttán. Aztán csak legyintett, nem hogy ezeket, de az angolt sem értette. Merthogy olyan is akadt, aki így szólalt meg. A mostani Hagymafesztiválra a környékbeli termelők, kézművesek mellett a szomszédos városokból is érkeztek kiállítók és látogatók is, sőt volt aki kétszáz kilométert autózott a Maros-parti kisvárosig.

Csak itt maradt egy kis szabad hely.

Persze azért az olyan helybéliek voltak többen, mint a kelendő hagymát kínáló termelő, Fekete János, akinek faházába nem győzték a kocsiról hordani a hagymát, annyira fogyott a portéka. Nem csoda, a makói bronz kilóját 150-ért adta, a fehér hagymát és az úgynevezett tétényi rubin 250 forintért, az őszi fokhagymát pedig kilónként 500 forintért vitték – mint a cukrot. Mikor azt kérdeztem, hogy mennyit kell fáradozni a szép termésért, azt a választ kaptam, hogy nem kell sokat dolgozni érte, elég ha az ember tavasszal négykézlábra áll a földön, majd ősszel feláll onnét. Addig alaposan kimászhatja magát.

Fekete János hagymatermelő standja.

A tizenhárom faház mellett számtalan nyitott pulton árusítottak érdekes vagy éppen édes dolgokat, a kakasos nyalókától, mézen keresztül – amit ingyen is meg lehetett kóstolni – egészen a festett vagy különlegesen díszített dobozokig, fatárgyakig.
– Egyetlen Hagymafesztivált hagytam ki eddig, de arra igazolásom van az orvosról – nevette el magát Kis László, aki azt mondta, valaha a helyi Lenin Termelőszövetkezetben maga is termesztett vöröshagymát. – Nagyüzemiben is csináltuk, de az igaz a háztáji volt. Szerették azt a németek, akármennyit megvettek belőle – idézte fel a boldog (fiatalabb) éveket a nyugdíjas férfi, aki a dédunokáját hozta ki a rendezvényre.

A gyerekek egyébként unatkozhattak, hiszen délelőtt a körükben népszerű Alma együttes is a színpadra állt, de bábszínházat is játszhattak és számos, különleges játék is próbára tette az ügyességüket.

Az Alma együttes is szórakoztatta délelőtt a gyerekeket.

Az idén az eddiginél is több, összesen 43 bográcsban rotyogott az étel. A versenyzők saját receptjükkel és titkokban tartott mennyiségű fűszerükkel próbálták felülmúlni a többieket, kis marha, ki pedig birkahúst puhítva. A legtöbben saját fejlesztésű tüzet is raktak – mint kiderült, a fa máshogy főzi a húst mint a gázláng, de az sem mindegy, hogy a lángok egy helyen melegítik a bográcsot, vagy szépen akkurátusan a szélét hevítik.

A bográcsok egyike.

Aki megkóstolta a Limara pékség termékeit az alaposan rácsodálkozhatott arra is, milyen ügyesen farag gyümölcsöket a szegedi Tánczos Sándor.

Tánczos Sándor alkotása. Gyümölcsből faragta.

A mai napot az este 10-kor kezdődő tűzijáték zárja, a holnapi program pedig itt olvasható.

Képriportunk: